DDP Creator

Steeds vaker komt het voor dat de uiteindelijke master voor de pers fabriek wordt opgeleverd in digitaal formaat op een data disk of via FTP exchange. Werden er vroeger op de AIT-tapes al DDP file-sets gezet, vandaag werken veel perserijen nog steeds met het DDP formaat maar de oplevering met de oude AIT-tapes komt vrijwel niet meer voor. FTP exchange voor een master is veel sneller dan een CD branden en mits gebruik gemaakt van een MD5 checksum (een check die kijkt of de data exact gelijk is aan hoe het is verzonden) ook beter. Het branden van een master op CD gaat gepaard met C2 fouten en jitter, hoe goed we ook ons best doen om die te reduceren tot een minimum!

Een DDP file-set bied voor de exchange van masters een uitkomst omdat het exact gelijk is aan de uiteindelijke CD. Het behoud ook de originele tijdcodes, CD-Text, ISRC en EAN codes. Het probleem waar veel mastering studio’s tegen aan lopen is dat de software voor het maken van een DDP export vanuit het werkstation niet verkrijgbaar of erg kostbaar is. Zo werkt Merging Pyramix met Diskwrite wat een extra programma is, Magix Samplitude heeft alleen voor hun duurste werkstation Sequoia een DDP export mogelijkheid en bied Cube-Tech voor de Steinberg Wavelab gebruikers een add-on wat ook een flinke investering is. Voor mij als Samplitude gebruiker zou Sequoia dus de oplossing zijn, maar dat kost geloof ik zo’n ongeveer 2199 euro. Op dit moment iets te gek..

Een ander voordeel van de DDP is dat ook de referentie kopie (de CD die de klant beluisterd voordat de master wordt geperst) weg zou kunnen. Als de klant nou ook een mogelijkheid heeft om een DDP te branden of af te spelen vanaf de computer, dan scheelt dit ook weer in tijd. En aangezien mastering de laatste fase van de muziekproductie is, komt het nog wel eens voor dat we eigenlijk geen dag tijd hebben om een referentie kopie te versturen omdat de deadline al is bereikt..

Omdat er meer engineers in mastering-land begonnen te zoeken naar een goedkope oplossing voor zich zelf en de klant, heeft Pieter Stenekes van Sonoris Audio Engineering een stand-alone programma geschreven genaamd DDP Creator. Hier kan men de complete CD in elkaar zetten en een DDP export maken. Handig is dat hij ook DDP files kan importeren waar je vervolgens naar kan gaan luisteren of een CD van kan gaan branden. Toch een ISRC code fout ingevoerd of wil je toch nog een titel veranderen van die ene track? DDP Creator geeft je de mogelijkheid om zelf deze aanpassing te maken en op te slaan.

Het programma is op dit moment in Beta en zal zo’n $ 295,- gaan kosten. Bestel je hem nu alvast, dan krijg je 25% korting. Not bad!

Advertenties

4 gedachten over “DDP Creator”

  1. DDP’s maken is inderdaad al een tijdje mogelijk, maar dat ging niet naar U-Matic, maar naar een AIT-tape. U-Matics waren omgebouwde videoplayers (U-Matic was een soort veredelde VHS) met een losse unit die ervoor zorgde dat je digitaal kon opnemen op deze banden. Een soort megagrote DAT-recorder met tijdcode.

    DDP creator is veelbelovend, maar nu nog een client applicatie die alleen maar een CD kan maken van de DDP-file, verder niet. 200 euro voor eenmalig een CDtje branden is namelijk niet echt een oplossing.

  2. Hey Pier en Sander,
    Heb net nog een discussie gehad met iemand van een CD fabriek (Duplicase) over de voordelen van DDP. Volgens deze meneer is het onzin dat er fouten op de master terecht komen en worden eventuele jitter en C2 fouten van een CD pre master 100% gecorrigeerd. Het aanleveren van een DDP master vond hij duidelijk zinloos en omslachtig omdat het inputmedium van de LBR een CD/DVD speler is. Een eventuele DDP image zouden zij dus ook op een CDR schrijven en vervolgens uploaden naar de LBR. Weet niet precies wat ik hiervan moet denken… Een hartelijke groet! Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s