Verkoop vinyl stijgt met 89%

Vorig jaar zijn er volgens Neilson SoundScan in totaal 1,88 miljoen platen verkocht, een toename van 89% ten opzichte van 2007. In 2009 werden er tot nu toe al 670 duizend verkocht.

Dat is het bericht wat ik op hifi.nl las. Zonder gelijk in de discussie te springen of vinyl beter is dan de CD is zo’n stijging wel een opmerkelijk gegeven aangezien de verkoop van muziek in CD vorm al jaren afneemt. Bij Saint of Sound hebben we ook verschillende keren gefilosofeerd over wat nou de oorzaak zou zijn van die stijgende vraag naar en verkoop van vinyl.

Volgens mij is één van de belangrijkste redenen dat muziekliefhebbers terugkomen op het ‘vluchtig’ luisteren naar muziek als achtergrond behang. Muziek kun je door de huidige technieken op vrijwel elke plaats en op elk tijdstip luisteren. Samen maar toch het liefst in je ééntje. Muziekliefhebbers gaan terug naar vinyl omdat ze weer de tijd willen nemen voor muziek én muziek willen beleven.

Het kopen van muziek vergt al meer inspanning dan de saaie CD want de muziek keuze is vaak beperkt en zo ook de oplages van moderne albums. Het schoonmaken van de plaat, het reinigen van de naald, het voorzichtig aanbrengen van de naald in de groef, de plaatruis naar aanvang van het eerste nummer, het openhaard geknetter, de mooie grote hoezen, de geur van vinyl.. Ik moet toegeven dat het een stuk romantischer is dan een platgeslagen stukje glanzend plastic dat ook nog eens verdwijnt in een lelijke doos waarna de sensatie zich achter gesloten deuren voortzet. Komt nog eens bij dat een verzameling vinyl platen ook een statement is naar buurtbewoners en vrienden. Op zijn minst een bijzondere bezienswaardigheid in samenhang met de vaak opvallende moderne platenspeler.

Ik zelf heb een collectie van zo’n 150 LP’s en ben in het bezit van een mooie Thorens platenspeler met kostbaar Denon element, maar voor mij geen platen meer. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch meer affiniteit heb met de lossless players als ‘Computer Audiophile‘ zijnde..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s