Loudness meters

Als tegen reactie op de Loudness-war, waar ik eerder hier al eens over postte, zijn er verschillende initiatieven ontstaan om naar een aantal regels de loudness van een productie te gaan bepalen. In film wereld wordt er al een hele tijd gemixt op levels die beschreven staan onder het Dolby norm. Zo mag je niet onder een bepaald level komen in verband met de ‘popcorn-noise’ in de bioscopen en mag je niet langer dan een bepaalde tijd voluit gaan omdat men in de bioscoop zich gaat irriteren aan het harde geluid of er zelfs sprake is van kans op een gehoorbeschadiging. Een aantal regels om de dynamiek van een plaat te behouden is eigenlijk nog niet zo’n gek idee, maar of het er ooit zal komen?

Voor de engineers die rekening willen houden met de loudness level van hun producties zijn er nogal wat meters (vaak gratis) te verkrijgen. De K-12, K-14 en K-20 standaarden van Bob Katz zijn inmiddels erg bekend maar ook de CBS schaal en ITU BS.1770 bijvoorbeeld zie je op verschillende professionele meters verschijnen.

In deze blog heb ik even een paar software meters naast elkaar gezet.

RNDigital Labs – Inspector XL (VST, niet gratis)

Orban Loudness Meter (Standalone, gratis)

TC Electronic LM5 (TDM, niet gratis)

Jeroen Breebaart Auditor Pro (VST, niet gratis)

Sonoris Meter (VST & SAWstudio, niet gratis)

Waves Dorrough (TDM & VST, niet gratis)

TT Dynamic Rang Meter (VST en Standalone, gratis)

Sonalksis FreeG (VST, gratis)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s