De luidspreker van één miljoen

Ik geloof dat je voor een nauwkeurige natuurgetrouwe reproductie van een goede opname een groot luidsprekersysteem nodig hebt. Het systeem moet full-range kunnen weergeven dus ook het laagste laag (wat vaak gepaard gaat met veel woofer(s) oppervlakte, actief geregeld systeem of een grote kast) en het moet over voldoende power beschikken. En zo zijn er nog een hele boel eigenschappen die in mijn optiek een goede luidspreker maken.

Terugkomend op het feit dat je een groot luidsprekersysteem nodig hebt zijn er in het verleden verschillende top luidsprekersystemen gefabriceerd met het doel innovatie en het zetten van een statement. Ik denk aan de grote IRS systemen van Infinity, Martin Logan Statement en het 1.2 systeem van Genesis of dit bizar systeem van Nederlandse bodem gemaakt door Kharma. Natuurlijk heb je een dergelijk systeem niet nodig om van muziek te genieten maar een goede opname wordt wel een beleving.

Nu las ik op http://www.avblog.nl/de-luidspreker-van-een-miljoen/ over een nieuw gigantisch systeem van Transmission Audio. Een groot scherm van luidsprekers moet een soort van ‘Wall of Sound’ geven met als gevolg maximale impact, power, full-range weergave etc. Wat ik mij alleen afvraag met dit luidsprekersysteem is dat het in feite een groot 4-weg systeem is dat in tegenstelling tot veel conventionele speakers niet een soort van lijn verticaal vormt, maar horizontaal in dit geval. Doordat het menselijk gehoor lage frequenties moeilijk kan lokaliseren betreft positie, hoeft dit geen probleem te zijn in het laag frequente gebied. Anders wordt het in het belangrijke midden en hoog frequente gebied waar ons gehoor juist erg gevoelig is voor plaatsing (zeker op de horizontale as) aangezien we dit in het dagelijks leven constant gebruiken. Dit ‘probleem’ is ook vaak terug te zien / horen bij center luidsprekers in home-theater systemen waar bij de mid-hoog units naast elkaar zijn gemonteerd. Vaak zorgt dit voor een compleet ander afstraalgedrag dan die van de hoofdluidsprekers waardoor de synthese van de front speakers verdwijnt. Dezelfde center speaker als de hoofdluidsprekers werkt vrijwel altijd veel beter! Transmission Audio lijkt mij een fabrikant met veel expertise dus er zal vast over zijn nagedacht.

Een paar bijzondere specificaties van dit systeem, naast de absurde prijs van 1 miljoen dollar per stuk / kanaal, is dat de impedantie van de losse panelen binnen een waarde van 0,5 ohm rond de 8 ohm blijft en de gevoeligheid per paneel op 100 dB/1 Watt ligt. De zware versterkers die er toch aan hangen hebben het eigenlijk heel gemakkelijk wat weer de algehele prestatie ten goede komt. Een maximale continue geluidsdruk van 143 dB is erg hard en toont aan hoe zuiver het systeem op stevig luisterniveau kan presteren.

Er zullen vast een paar setjes de wereld overgaan en in de luisterruimte komen te spelen van oliesjeiks maar met een totale omvang van 2,13 bij 11 meter en een gewicht van 4000 kg wordt het ook hen aardig lastig gemaakt. Voor de rest van de audio liefhebbers heeft Transmission Audio met dit persbericht en systeem een statement neergezet en een duidelijke positie in de luidspreker markt.

Advertenties

2 gedachten over “De luidspreker van één miljoen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s