Bi-wire jumpers

Je kent ze misschien wel. Wanneer je een stel speakers koopt beschikken ze meestal over een extra aansluit mogelijkheid. Dit geeft je de optie om 2 versterkers te gaan gebruiken zodat de hoge en de lage tonen weergave worden verdeeld en door een eigen versterker worden aangestuurd.

Het voordeel? Wanneer je een lastige luidspreker hebt met een vrij lage impedantie is deze gemakkelijker aan te sturen wanneer 2 versterkers een eigen belasting krijgen dan wanneer 1 versterker de lage impedantie voor geheel moet voorzien. Een reden voor luidsprekerfabrikanten om het door te voeren in het filter ontwerp en bi-wire aansluitterminals te installeren.

In de praktijk wordt bi-wire niet veel gebruikt. Meestal doordat de kosten redelijk hoog oplopen wanneer je 2 versterkers gaat gebruiken in plaats van 1. Omdat ik zelf met een versterker speel die geen gebrek heeft aan stabiliteit is dit voor mij de reden geweest om er een brugje (jumper) tussen te plaatsen zodat zowel het hoog als het laag het zelfde signaal krijgt.

Nou zag ik laatst dat de jumper die ik er een tijd geleden tussen had geplaatst was begonnen te oxideren. Koper oxideert namelijk wanneer het wordt blootgesteld aan vocht en zuurstof. Zo ook mijn brugjes achter beide luidsprekers waardoor de signaal overdracht niet langer optimaal is.

Ik ben vervolgens op internet gaan kijken naar een compleet afgeschermd setje jumperes met spades die ik als vervanger kan gaan toepassen. Er is nogal wat keus net zoals alle kabels die voor hifi kunnen worden toegepast. Uiteindelijk kwam ik bij het Duitse Inakustik die verschillende setjes bi-wire jumpers maakt.  In Nederland zijn er niet veel Inakustik dealers en zo kwam ik via de search engines bij de webshop van Intosurround waar de jumpers werden aangeboden. Intosurround is een hifi winkel te Eindhoven en een blik op de website leert mij dat ze aantal hele leuke merken voeren zoals bijvoorbeeld Monitor Audio, Focal en Lyngdorf. Ook hebben ze een merk dat ze zelf importeren namelijk XTZ. Hoe dat klinkt, geen idee maar het ziet er in ieder geval erg professioneel uit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s