Karakter van 112dB

Veel producties die ik master worden nog steeds afgemixt op grote analoge mengtafels maar toch neemt het aantal producties welke totaal digitaal gemixt zijn toe. Digitaal heeft natuurlijk een heleboel voordelen tegenover het analoog werken. Met name het ontbreken van onderhoud en het recallen van settings zijn voor vele studio’s erg interessant aangezien het vaak resulteert in minder werkuren. Klankmatig blijft er verschil tussen een totale digitale mixage en een totaal analoge mixage. Omschrijven is lastig maar vaak ontbreekt het een beetje aan karakter en kleur.

De Nederlandse software developers Jules Vleugels, Martijn Zwartjes & Leo Degen ontwikkelen sinds 2005 plug-ins onder de naam 112dB en onlangs kwam ik een nieuwe plug-in van ze tegen welke bij de mixage of mastering weer een beetje kleur moet gaan geven aan de producties. Ik heb het dan over de Redline Preamp welke beschikt over versterkingscircuit die bestaat uit een solid-state (transistor) en een tube (buizen) emulatie, een soort van equalizer zodat je per band de hoeveelheid harmonischen kan bepalen. Ook heeft de plugin een soft-clipping circuit waar bij je het signaal op verschillende manieren kan oversturen. Doe je dit subtiel dan krijg je een ietwat voller geluid en een wat edgy sound (kan soms lekker zijn). Wil je echte vintage vervorming over één van je kanalen tijdens het mixen dan gaat dat ook lukken met deze plugin. Door de parallel functie van de plugin is het mogelijk om heel verfijnd te sound-shapen en dat maakt het naar mijn mening een erg leuke plug-in.

Tevens heb ik van 112dB de Redline Equalizer (zie afbeelding boven) kunnen proberen. Deze equalizer geeft de gebruiker de mogelijkheid om per band een karakter te gebruiken van bekende equalizers zoals die van SSL, Neve & API of een emulatie van een tube, digitaal of linear phase type equalizer. Wederom een erg veelzijdige plugin met zelfs de mogelijkheid om één of meer banden te gebruiken als dynamische equalizer waarmee je heel frequentie selectief het dynamisch gedrag aanpassen. Ook in deze plugin vind je een ‘harmonic distortion’ gedeelte en een leuke extra functie is de phase knop welke je laat kiezen hoeveel phase-shifting je wil (van 0% linear phase tot 200% analoog-stijl phase).

Hulde aan de Jules, Martijn en Leo. 112dB maakt bijzondere plug-ins met nieuwe denkwijzen. Test ze zelf en download de 60 dagen trial op hun website!

Advertenties

One thought on “Karakter van 112dB”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s