Event Opal, kleine monsters

Van de firma Mafico kregen we afgelopen week een aantal dozen toegeschoven met een paar woorden van: “Event Opal monitoren, bijzonder, luister er maar eens naar..”. Peter Post van Mafico moet inmiddels in de gaten hebben dat we hier bij Saint of Sound altijd erg geïnteresseerd zijn wanneer het nieuwe producten aangaat en een paar ‘bijzondere’ luidsprekers blijven bij mij niet lang in een doos zitten.

Het gaat om een vrij recent model van Event waar enorm veel research in is gestopt en dat geloof je maar al te graag wanneer je op de website van Event gaat kijken naar de filmpjes die ze online hebben gezet. Vooral de laag unit en de kast is erg bijzonder en dat hoor je direct wanneer je ze opstelt en gaat beluisteren met complexe of dynamische muziek. Het ontbreekt aan elke vorm van kast kleuring waardoor het midden gebied ontzettend transparant klinkt. Ook op hoge luisterniveaus blijft het geluid coherent en dat is bijzonder aangezien vele 2-weg systemen daar hun compromis laten horen.

De kwaliteit van het laag komt vooral door de laag-unit welke enorm krachtig en snel is en perfect matcht met de eveneens bijzondere tweeter waarvan het membraam bestaat uit Beryllium Copper. Oké, de Opal mist aan ’t aller laagste laag vergeleken een full-range Duntech maar het ontbreekt aan een bass-reflex resonantie en dat is iets wat we kunnen missen als kiespijn. Het ontbreken van het allerlaagste sub is dan niet eens zou belangrijk want het laag loopt bijzonder mooi af tot ongeveer 35 Hz. Opmerkelijk is de kracht die het laag heeft en welke op geen enkele manier wordt gecomprimeerd. Door de krachtige Neodymium magneet heeft de 8″ woofer een maximale uitslag van 3,6 cm en met een versterker die eenvoudig 1 kilowatt aan piekvermogen kan geven is dit een 2-weg monitor met bijzondere laagweergave prestaties.

Voor mastering werk ik liever met een stel luidsprekers die een iets rustiger karakter hebben en wat meer sublaag extensie. Voor tracking en mixage is het misschien wel de beste monitor die ik ooit heb gehoord. De prijs voor dit moois is 1395 euro (inclusief BTW) per stuk en dat is in mijn optiek een aantrekkelijke prijs voor de kwaliteit die je er voor terug krijgt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s