Brainworx bx_XL M-S mastering limiter

Vanochtend las ik in de nieuwsbrief van Brainworx over de nieuwe bx_XL limiter welke specifiek voor mastering is ontwikkeld.

Opvallend is dat deze limiter net als vele andere plug-ins van Brainworx ook gebruik maakt van Mid-Side processing. Mid-Side is een matrix van het originele stereo (links – rechts) signaal waarbij 1 kanaal (links) al het mono signaal waarborgt en het andere kanaal (rechts) al de stereo informatie bevat. Deze techniek is in 1931 bedacht door Alan Blumlein voor het registreren van stereo waarbij mono compatibiliteit belangrijk is (bijvoorbeeld in de broadcast industrie). Vervolgens biedt M-S de mogelijkheid om het signaal op een manier te bewerken welke uitgebreider is dan wanneer we een links – rechts signaal gebruiken.

Nog een aardige feature is dat het mono signaal gesplit is in 2 banden zodat de processing op het laag bijvoorbeeld geen invloed heeft op de rest van het spectrum. In totaal heeft de plug-in met het Side kanaal dus 3 banden waarbij parameters als attack, release, threshold per band zijn in te stellen. Ook beschikt elke band en de master band over psycho akoestisch algoritme, genaamd XL, welke garant staat voor veel level.

Aankomende tijd ga ik hem testen en op dit moment heb ik gemengde gevoelens over de plug-in. Aan de ene kant heb ik het niet zo op multi-banden en mogelijkheden met de mogelijkheid deze apart af te regelen. Meestal heeft multi-band limiting / compressie en detectie grote gevolgen op de klankbalans welke je dan wil compenseren ergens anders in je mastering keten. Aan de andere kant is daar de reputatie van Brainworx. Ze maken al een aantal jaren plug-ins die elke keer indruk maken en innovatief zijn. Je kan je voorstellen dat ik erg nieuwsgierig ben naar dit beestje..

Advertenties

3 gedachten over “Brainworx bx_XL M-S mastering limiter”

  1. Opmerkelijk dat je zegt dat je het niet zo op multiband-compressie hebt. Ben heel benieuwd naar je bevindingen! (N.b. ben vandaag niet aan het werk, maar kan het niet laten; Op Brainworx heb je leuke korting bij Studioguys šŸ˜‰

    1. Ik gebruik liever split-band of band-pass compressie wil ik een specifiek gebied aanpakken. Ik gruwel van het idee om een multi-weg cross-over over het geheel te laten lopen om vervolgens de banden ook nog eens los te beĆÆnvloeden (al hoewel ik weet dat in het digitale domein dit zonder veel fase verschuivingen wel mogelijk is).

      Multi-band compressie / limiting vind ik al snel ‘broadcast’ klinken (al helemaal wanneer de release tijden nog eens automatisch zijn of variĆ«ren per band). Er zijn vast een aantal uitzonderingen maar ik moet nog overtuigd worden.. šŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s