Focal SM9, het nieuwe vlaggenschip van Focal

Aangezien dezer dagen de 129ste AES conferentie plaats vindt in San Francisco worden er ook een aantal interessante producten gelanceerd. Naast het nieuwe Protools 9 van Avid, welke nu te gebruiken is met elk willekeurige interface waar je hier meer over leest, heeft het Franse Focal een nieuwe monitor op de markt gebracht. Dit maal een bijzondere high-end studio monitor die een full-range geluid combineert met een redelijk compact formaat.

Focal noemt de SM9 hun vlaggenschip aangezien het over de laatste technieken beschikt en er zeer veel tijd is gestoken om iets bijzonders op de markt te zetten. De basis van de units is gelijk als hun high-end Grande Utopia EM uit de hifi range. De elektronica en de versterker schakelingen zijn speciaal ontworpen en zullen een grote bijdrage hebben aan de performance van deze luidsprekers.

De luidspreker is in principe een 3-weg monitor met een passieve radiator aan de bovenkant welke de woofer dempt en er voor zorgt dat deze vervolgens reageert alsof hij in een grotere kast zit. Met als resultaat een gecontroleerd en diep doorlopend laag en geen vreemde bijverschijnselen door het gebruik van een baspoort bijvoorbeeld. De kast is enorm rigide gebouwd waardoor hij minimaal invloed heeft op het geluid wat door de units wordt geproduceerd. Een maximale geluidsdruk van 116 dB is enorm en doet meer denken aan PA waardes maar die extra headroom moet terug te horen zijn op normale luisterniveaus. Meestal uit dit zich door controle in het laag, een enorm goed impulsgedrag en autoriteit.

Opmerkelijk is dat deze monitor een soort van alternatieve modus heeft welke Focal zelf ‘Focus mode’ noemt. Met een schakelaar op de luidspreker kun je het 3-weg systeem om laten zetten naar een 2-weg systeem welke niet de laag extensie heeft maar een representatief beeld kan geven hoe het klinkt op kleine luidsprekers.

Op de website van Focal vind je veel meer informatie over deze luidspreker. Ik kan in ieder geval niet wachten om hem te gaan beluisteren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s