Pioneer S-71B onder de loep

Pioneer S-71B front
Pioneer S-71B

Enige tijd geleden maakte ik kennis met de high-end divisie van Pioneer genaamd TAD Labs welke ik nog ken uit een verleden. Ik herinnerde mij de grote monitoren met de grote TH-4001 hoorn en TD-4001 driver. Deze uit de kluiten gewassen monitoren waren zowel verkrijgbaar als hifi luidspreker genaamd Exclusive (TSM-1) of als professionele studio monitor TAD 2401. De units waren ook voor derden beschikbaar als TAD drivers en hebben door de jaren heen een enorme reputatie opgebouwd en werden door diverse fabrikanten voor professionele toepassingen ingezet.

Iets meer dan 15 jaar geleden is de divisie van Pioneer nieuw leven in geblazen onder de naam TAD Labs waarbij het begon met een nieuw statement genaamd de Model 1. Een zeer grote 5-weg luidspreker systeem waarbij de mid-hoog Beryllium coaxiale unit het meest opvallende was ten opzichte van de voorgaande modellen. Inmiddels heeft de tijd niet stilgestaan en is de unit weer door ontwikkeld. Zoals wel vaker het geval is, profiteren de meer betaalbare luidsprekers van Pioneer ook bij deze ontwikkeling.

Zo viel mijn oog op de luidsprekers uit de 7 serie van Pioneer. De compacte S-71B is een kleine monitor die zich prima uitleent om eens aan de tand te voelen. Zo gezegd, zo gedaan. De afgelopen maand heb ik ruim de tijd gehad om de luidsprekers in verschillende opstellingen te beluisteren. Eerst in de geweldige akoestiek van mijn dagelijks werkplek in de Wisseloord Studio’s en later bij mij thuis in de woonkamer.

Pioneer concentric unit
Concentric unit

De S-71B is een compacte bookshelf luidspreker van 30 cm hoog, 18,1 cm breed en 27,6 cm diep en weegt 6,1 kg. Een kleine luidspreker met een stevige elliptische kast welke het voorkomen van interne resonanties minimaliseerd. Het hart van de luidspreker is een 13 cm concentrische weergever. Een concentrische unit (ook wel Coherent Source Transducer genoemd) is een woofer met in het midden, daar waar doorgaans de stofkap zich bevindt, een tweeter geplaatst. Op deze manier wordt namelijk een groot probleem bij conventionele luidsprekerontwerpen omzeild. Het verdelen van het geluid over 2 weergevers is vaak waar het verschil wordt gemaakt tussen een goede en slechte luidspreker. Deze kantel frequentie moet exact uitgekiend zijn zodat beide units op hun best presteren maar ook in tijdsverloop geen problemen geven. Er is namelijk bij een conventioneel luidsprekersysteem sprake van een fysieke afstand tussen de 2 weergevers en een frequentiegebied die ze samen moeten dekken voor een vlekkeloze overgang. Dit introduceert meetbare artefacten die uiteindelijk ook hoorbaar zullen zijn. Een concentrische unit heeft hier veel minder last van. Daarnaast is het afstraalgedrag van de tweeter en woofer vaak verschillend waardoor het off-axis frequentie verloop flink afwijkt van de on-axis prestaties. Dit alles zorgt ervoor het menselijk gehoor een minder coherent geluid zal ervaren.

Nieuw is het principe van een concentrische unit niet, we kennen een zelfde soort unit bij luidsprekersfabrikanten zoals Kef, Tannoy en Thiel. De manier waarop TAD Labs ze maakt vervaardigd van Beryllium is wel nieuw. De concentrische unit van de S-71B is gemaakt van Aramide en de tweeter is van Titanium en daardoor iets minder kostbaar om te produceren dan Beryllium.

Pioneer S-71B back
Aansluitingen achterkant

De S-71B heeft een prijskaartje van € 849,- voor een setje. Voor die prijs krijg je een mooi afgewerkte luidspreker met frontjes die verzonken zijn in het frontpaneel. In de doos zitten ook een paar randen welke op het frontpaneel kunnen worden gemonteerd wanneer je liever zonder de frontjes wil spelen. Hierdoor zijn de lelijke randen rond de concentrische unit mooi afgerond en ziet het er een stuk minder technisch uit. De luidsprekers laten zich eenvoudig aansluiten door de degelijke connectoren aan de achterzijde van de kast. Spades, bananenpluggen en blanke draad is geen probleem. Het rendement is aan de relatief lage kant met de 82 dB waardoor je een flinke versterker nodig hebt om ze tot leven te brengen.

Zoals eerder gezegd heb ik de luidsprekers in 2 situaties aan de tand kunnen voelen waardoor ik een goede algemene indruk heb kunnen krijgen. Het timbre van de luidspreker neigt naar de wat warme kant van het spectrum wat ansicht even wennen is ten opzichte van de luidsprekers waar ik dagelijks naar luister. Maar als je ze een tijdje geeft merk je toch dat je snel aan het geluid kan wennen. Ondanks dat het laag niet ver doorloopt heb je wel de indruk dat je naar een grotere luidspreker luistert dan je zou denken. Het hoog is aangenaam en op geen enkel moment over prominent.

Het meest sterkte punt van deze luidspreker is het ontbreken van nare (kamfilter) effecten bij het verplaatsen van je hoofd in de sweet-spot. Het geluid is dus over een redelijk groot oppervlakte consistent. Ondanks dat het midlaag gebied naar mijn gevoel iets teveel geprononceerd is, is het wel mogelijk om diep in het geluidsbeeld te duiken en alle details te horen. Een bijzonder luidsprekertje waarbij ik zeker weet dat hij ook voor professioneel mix gebruik inzetbaar is.

Pro’s

  • Compact
  • Prachtige afwerking
  • Zeer stabiel geluidsbeeld
  • Gedetailleerd

Con’s

  • Lage gevoeligheid waardoor een stevige versterker nodig is
  • Ietwat aan de warme kant
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s